Denna webbplats vänder sig till läkare
Diagnosexplosion kan leda till att fler får skriva ut ADHD-läkemedel

ADHD-explosion kan leda till att fler får skriva ut läkemedel

Läkemedelsverket ska utreda den kraftiga ökningen av ADHD-diagnoser. Bland annat får myndigheten i uppdrag av regeringen att se över om en utökad förskrivningsrätt av ADHD-läkemedel kan minska trycket på psykiatrin och kapa köerna.

Två nya regeringsuppdrag ska stärka vårdens tillgänglighet och kapacitet

Två nya regeringsuppdrag ska stärka vårdens tillgänglighet

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att bland annat följa upp vårdkapaciteten i landet. Myndigheten ska också utvärdera överenskommelser som gjorts mellan staten och Sveriges Kommuner och regioner (SKR).

Läkarförbundet: Krävs mer för att korta vårdköerna

Läkarförbundets ordförande: Det krävs mer för att korta vårdköerna

Läkarförbundet välkomnar regeringens initiativ att stärka garantin för specialiserad vård och hitta engångsinsatser för att korta väntetiderna, men menar att det krävs mer för att bota grundproblemen. »Långa väntetider är symptom på andra saker«, säger ordförande Sofia Rydgren Stale.

»För mig är konsten en berättelse som jag vill förmedla«

»För mig är konsten en berättelse jag vill förmedla«

Efter sin pensionering har Charlotta Grunewald fått tid för sin textilkonst, där hon bland annat skapar bilder utifrån sitt yrkesliv som förlossningsläkare i olika länder. Tre år i rad har hon ställt ut på Liljevalchs vårsalong.

Flera patienter fick sämre syn – sjukhus stoppar läkemedel

Flera patienter fick sämre syn – sjukhus stoppar läkemedel

Uppemot tio patienter uppger att de fått sämre syn efter en behandling med ett relativt nytt läkemedel på Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ. Sjukhuset har nu stoppat användningen av läkemedlet Vabysmo.

»… ge patienten utrymme. Knäpp händerna. I morgon gör vi det igen …«

»Sitt lugnt, ge patienten utrymme. I morgon gör vi det igen …«

»Dagen går vidare och jag studerar mina patienters sorg. Jag säger avsiktligt ’studerar’ därför att jag iakttar, betraktar. Hur empatiska vi än är, och hur nära vi än sitter så är patienten i den stunden ensam med sin känsla.« Nina Cavalli-Björkman har en mottagningsdag där många patienter får ett tråkigt besked. (1 kommentar)

Läkartidningen tilldelas pris för bästa berättande journalistik

Läkartidningen tilldelas pris för bästa berättande journalistik

Läkartidningens reporter Marie Ström vann Fackförbundspressens pris för bästa berättande journalistik när 2023 års bästa journalistik i fackförbundstidningar korades i går. I sitt reportage »Vi ska ligga 10–15 år före och nosa« om sjukstugan i Storuman lyckas hon åskådligt och roligt porträttera människor och komplexa strukturer inom medicin, skriver juryn i sin motivering.

»Mitt i krisen« pekar på flera lärdomar av pandemin

»Mitt i krisen« pekar på flera viktiga lärdomar av pandemin

Läkartidningens recension av »Mitt i krisen« är enbart en hyllning av den svenska pandemistrategin. Tyvärr blundar den för alla lärdomar som beskrivs i boken. Mycket snart kan nästa pandemi vara här, och det är nödvändigt att vi självkritiskt granskar vad vi varit med om, skriver fyra läkare.

»Mitt i krisen« ger balans till svenska pandemidebatten

»Mitt i krisen« ger balans till pandemidebatten

Det vore olyckligt för hanteringen av kommande pandemier om den relativt ensidiga negativa bilden av myndigheternas agerande som hittills dominerat debatten blir den förhärskande, skriver Pelle Gustafson i en replik.

Skyddsombud: Sju av tio läkare på Karolinska upplever tystnadskultur

Enkät: Sju av tio av Karolinskas läkare upplever tystnadskultur

Enligt en enkätundersökning som huvudskyddsombudet har gjort upplever 70 procent av läkarna på Karolinska universitetssjukhuset att det finns en tystnadskultur på arbetsplatsen. Det rapporterar tidningen Sjukhusläkaren.

Regeringen utreder stärkt vårdgaranti inom specialistvården

Regeringen utreder stärkt vårdgaranti i specialistvården

Regeringen ska utreda en ny behovsstyrd vårdgaranti med betydligt kortare tidsramar, meddelade man i dag. Utredningen ska även titta på om det finns behov av regler om fast läkarkontakt även inom specialistvården. Initiativet välkomnas av Sjukhusläkarna. (1 kommentar)

Regeringen ändrar uppdrag om att mäta fast läkarkontakt

Regeringen ändrar uppdrag om att mäta fast läkarkontakt

Regeringen ger nya direktiv i frågan om hur myndigheterna ska följa upp målet om patienternas rätt till fast läkarkontakt. Dagens mätmetoder håller nämligen inte måttet. Sfams ordförande välkomnar beslutet eftersom regionernas siffror inte är tillräckligt bra. (1 kommentar)

Facken tar Sahlgrenskas IVF-mottagning till Arbetsmiljöverket

Facken tar Sahlgrenskas IVF-klinik till Arbetsmiljöverket

Skyddsombuden på Sahlgrenska universitetssjukhusets reproduktionsmedicinska mottagning är inte nöjda med arbetsgivarens svar på deras krav om en extern utredning. Nu vänder man sig därför till Arbetsmiljöverket.

»Det är bekymmersamt«

»Det är bekymmersamt«

Under pandemin fick telefonuppföljning efter hjärtinfarkt en rejäl skjuts – en trend som verkar hålla i sig. Nu pekar preliminära resultat från en ännu opublicerad studie mot att provtagning för exempelvis blodtryck och blodlipider kan ha missats i betydligt större utsträckning hos dem som följts upp via telefon.

Läkarstudent utvald till Unesco-rådet: »Känns fantastiskt«

Läkarstudent utvald till Unesco-rådet: »Känns fantastiskt«

Varje år utser LSU, Landsrådet för Sveriges barn- och ungdomsorganisationer, representanter till FN och EU. Nu står det klart att läkarstudenten i Uppsala, 23-årige Brendan R. Joseph, ska representera Sveriges unga i Unesco, FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur.

Ivo kritiserar läkare för långsam behandling av patient med ALS

Ivo kritiserar läkare för långsam behandling av patient med ALS

Andning undersöktes inte i den omfattning man kan förvänta sig, skriver Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i sin kritik av behandlingen av en patient med ALS. Patienten hann därför inte få hjälp som kan förbättra livskvaliteten vid sjukdomen.

Vårdplatser inom geriatriken flyttas i Region Stockholm

Delade känslor när vårdplatser inom geriatriken flyttas i Stockholm

Region Stockholm flyttar vårdplatser från geriatriken i Vårberg till Södertälje sjukhus, rapporterar SVT. En del läkare ser det som ett första steg mot en bättre fördelning av vårdplatser i Stockholm. Men i Vårberg hotar nedläggning.

Chef tvingas sluta – tusen underskrifter i protest mot beslutet

Chef i Dalarna tvingas sluta i förtid – tusen underskrifter på protestlista

En verksamhetschef på Falu lasarett i Region Dalarna tvingas lämna sitt jobb i förtid, vilket har rört upp känslor. En namninsamling mot petningen har i nuläget samlat in över tusen underskrifter.